Sijas Akkerman
“Er is altijd een weg naar Rome, als je weet waar Rome ligt.”
Sijas Paulus Akkerman (7-7-1970) is sinds augustus 2016 directeur (en voorlopig enig werknemer) van Oliithe. Hij is daarmee nadrukkelijk maatschappelijk ondernemer en onafhankelijk denker ineen. Met als expertisegebied alle aspecten van het Nederlandse agri&food netwerk. Aangevuld met ruime kennis en ervaring op het gebied van beleid- en systeemveranderingen voor de circulaire economie en innovatiebeleid. Waar nodig versterkt met een gezonde dosis praktische filosofie.
Innovatie, vernieuwing en samen met anderen gedurfde stappen durven zetten, lopen als een rode draad door zijn carrière en zijn leven. En dat eigenlijk altijd met succes. Innovatievouchers, de forse toename van het aantal flexitariërs in Nederland, duurzamer vlees(waren) in het supermarktschap, telers die enthousiast werken aan het reduceren van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, een Minister van Voedsel om er paar te noemen. Het zijn stuk voor stuk resultaten waarvan veel mensen eerst zeiden “Dat is niet realistisch”, maar die inmiddels gemeengoed zijn geworden.
Vaak vergt het halen van zulke doelen innovativiteit, het vermogen mensen samen te motiveren, de flexibiliteit om nieuwe paden te bewandelen én doorzettingsvermogen. Dus wat zijn moeder tegen hem zei, zegt hij nu ook vaak tegen zijn kinderen, collega’s en stakeholders: “Kan niet ligt op het kerkhof. Wil niet ligt er naast.”
Akkerman groeide op in een dorpje in Friesland: Eastermar. Daar leerde hij vooral via zijn vrienden en zijn oom de wereld van de landbouw kennen. Struinen door de lânnen en langs de Leijen deed hij al vanaf zijn vijfde. Na de LTS, MTS en HTS studeerde Sijas Wijsbegeerte van Wetenschap en Technologie aan de Universiteit Twente. Hij combineerde tijdens die studie chemie met filosofie en werkte als redacteur bij UTNieuws.
Na zijn studie stapte Sijas over naar het centrum van de lokale macht, naar het beleidsbureau van de UT en de concernstaf van de gemeente Enschede. Om in 2003 te gaan werken bij Balkenende’s Innovatieplatform. Een baan op het snijvlak van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid.
In april 2009 werd Sijas hoofd voedsel bij Natuur&Milieu. Om daar de invloed en de positie van N&M in het agro&food netwerk te maximaliseren. Met trots kijkt hij terug op de bijdrage die hij, samen met team voedsel en anderen, heeft kunnen leveren aan het behalen van mooie resultaten. Om een aantal te noemen: de toename van het aantal flexitariërs, het introduceren van een stelsel van (gedeeltelijk grondgebonden) fosfaatrechten, het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, de uitbreiding van het BeterLevenKeurmerk met milieucriteria en – vooral – het samenwerken met bedrijven zoals AH, Jumbo, FrieslandCampina, CONO, Ojah, Vivera en Keten Duurzaam Varkensvlees om hen te helpen duurzamer en tegelijk winstgevend te produceren.
Na zeven mooie jaren bij Natuur&Milieu koos Sijas voor de rol van maatschappelijk ondernemer en onafhankelijk denker. Om op een nieuwe frisse manier bij te kunnen dragen aan het mooier, duurzamer en gezonder maken van de wereld. Vanuit een van zijn adagia: “Er is altijd een weg naar Rome, als je weet waar Rome ligt.” En Rome is voor mij: gezond en duurzaam voedsel voor negen miljard mensen. Te beginnen in Nederland.