Oliithe

innovaties voor duurzaam en gezond voedsel

De naam Oliithe

Oliithe?

Waar komt de naam Oliithe vandaan?

Oliithe is in 1991 of 1992, dat is niet precies bekend, ontstaan in de diepste digitale diepten van het rekencentrum van de Universiteit Twente.

Het was in de tijd dat alleen studenten van de technische universiteit in het Oosten van ons land vanuit hun studentenkamer over email konden beschikken. Om daar gebruik van te kunnen maken, dienden die studenten (analoog) te bellen met de computer in het rekencentrum. Alle werkende telefoons waren toen nog door draden aan elkaar verbonden. Met geheimzinnige piepjes en bliebjes werden mails ontvangen en verstuurd.

Maar, wat toen ook al was, de computers werkten niet zonder wachtwoorden. Wachtwoorden die je niet zelf mocht bedenken, overigens, maar die door de betreffende computer werden gegenereerd en door het universiteitsbestuur per brief aan hun studenten en medewerkers werden toegestuurd.

Het allereerste aan Sijas Paulus Akkerman – studentnummer 904588 – verstrekte wachtwoord was, inderdaad: oliithe (zonder hoofdletter).

Waarom de computer juist dit wachtwoord aan Sijas beschikbaar stelde is nooit duidelijk geworden. En hoogstwaarschijnlijk valt dat ook nooit meer te achterhalen. In 2002 werd het hele computercentrum van de UT door brand verwoest. Akkerman werkte toen op het stafbureau van diezelfde universiteit.

Prettige bijkomstigheid van de naam Oliithe is overigens dat het voldoet aan alle criteria die op internet te vinden zijn over het kiezen van een goede bedrijfsnaam.